Korekcija u hiropraktici

O korekciji (korekcija u hiropraktici)


Što se tiče same korekcije (adjustmenta) u hiropraktici, već smo rekli da se ona po svojoj specifičnosti razlikuje od ostalih menuelnih metoda manipulacije kičme. Treba znati da i u  hiropraktici postoje razne tehnike (oko desetak glavnih i još više sporednih) koje, pored ruku, za korekciju koriste različite instrumente. U izboru načina korekcije subluksacije, po mom mišljenju, prednost treba dati uvek onim metodama koje zbog svoje razvijenosti i naučne zasnovanosti, mogu omogućiti najefikasniju i po pacijenta najbezbedniju korkciju.


Hiropraktika se po ovome izdvaja od drugih manuelnih metoda lečenja. Ona po načinu svog dijagnostikovanja neuro –skeletno.mišićnih problema, ako i po shvatanju načina njihove itegralne povezanosti, bolje od bilo koje druge metode može pronaći pravi urok (mesto) poremećaja i, delujući specifično na njega, otkloniti sve posledice koje od njega proizilaze.


Recimo ovde da različite metode korekcije u hiropraktici koriste, pored ruku i različite instrumente za korekciju i da se same metode korekcije između sebe ponekad dosta razlikuju. Postoji nezvnaično podela na takozvane danas sve više potiskuju stare i grube tehnike manipulacije.


Iako se jedan značajan broj doktora hiropraktike suprostavlja uprotrebi instrumenata, smatrajući da hiropraktika treba da ostane isključivo manuelna veština, izvesno je da instrument često može imati mnogo prednosti u odnosu na ruke pri izvođenju korekcije, pre svega u smislu smanjenja sile koja je potrebna za korekciju, a onda i povećanja tepena reproduktivnosti izvođenja sam korekcije, pa i manje zavisnosti od subjektivne promenljivosti pojedinca koji je vrše.

Opširnije možete saznati u knjizi Dr Petra Dinića HIROPRAKTIKOM DO ZDRAVLJA